Wordpress 2.3

2007 október 06. szombat
Tagek: wordpress

wordpress logóVártam, hogy a word-press.hu majd ír az új verzióról, de úgy látszik csak a kezdeti lelkesedés volt meg a magyar WP oldal készítőinél. Így hát itt van egy kis bemutató a legnépszerűbb ingyenes blogmotor legújabb verziójáról.

A Wordpress 2.3-as verziója a “Dexter” nevet kapta Dexter Gordon híres szaxofonosról. Aki nem tudná: a különböző verziókat mindig valamelyik jazzhez kötődő zenészről nevezik el. Az újdonságok között akad jónéhány, melyet a felhasználók által legjobbakra értékelt ötlet alapján készítettek el.

A legfontosabb újdonságok:

Tagek
Immáron nem csak kategóriák, hanem a kategóriák mellett tagek is vannak a Wordpressben. (Persze egy bejegyzés idáig is több kategória alá tartozhatott, így tageléshez is kiválóan alkalmas volt.) A népszerűbb taggelő pluginokhoz beépített importáló is tartozik (Ultimate Tag Warrior, Jerome’s Keywords, Simple Tags, Bunny’s Technorati Tags). A tagelésnél vesszővel kell elválasztani a címkéket. A kategóriákkal ellentétben ez a lehetőség közvetlenül a bejegyzés alatt érhető el (nem pedig oldalt). A változás miatt az adatbázistáblák is módosultak.
wordpress 2.3: tagek, címkék

Értesítés a frissítésekről
Ha a WP, vagy valamelyik plugin frissült, akkor ezt automatikusan jelzi neked az admin oldalon a rendszer. A motor az api.wordpress.org-ról szedi le a megfelelő infókat. Amúgy csak a wordpress.org-on is szereplő pluginekről küldd értesítést.
wordpress 2.3: értesítés a plugin, és wp frissítésekről

Egyszerűsített URL-ek
Az összes lehetséges URL-t a beállításokban megadott címre irányítja. Például a http://pairg.hu/?cat=1 -et, és a http://www.pairg.hu/?cat=1 -et is a http://pairg.hu/tag/blog-construction URL-re fogja irányítani. A WWW vs. non-WWW vita helyett pedig a blogod címét (beállítások) veszi alapul. Ez jól jöhet a kereső-optimalizálásnál.

Pending review
Ez egy újabb lehetőség a bejegyzés állapotának jelölésére. Ellenőrzésre, áttekintésre küldött bejegyzés. A publikált postok, és a piszkozatok között helyezkedik el. A közös, csoportos blogoknál jöhet jól, ahol a szerkesztő, vagy az adminisztrátor döntheti el, hogy a bejegyzés publikálva lesz-e.
wordpress 2.3: pending review

Fejlettebb szövegszerkesztő
A beépített TinyMCE WYSWYG (azt kapod, amit látsz) szövegszerkesztőt tovább bővítették pár hasznos funkcióval. Ezeket a funkciókat a TinyMCE idáig is tartalmazta, csak épp a Wordpressben nem voltak implementálva. Az új gombok egy új sorba vannak elhelyezve, amit egy külön gombbal lehet előhívni.
wordpress 2.3: fejlettebb TinyMCE

Könnyebb szűrés a bejegyzések között
Az admin oldalon, az Intézőben ezentúl könnyebben tudjuk megtalálni a keresett bejegyzést, ugyanis az oldal tetejére egy komplett szűrő-kereső rendszer lett felrakva. Lehet állapot, szerző, hónap, és kategória alapján szűrni, illetve keresni.
wordpress 2.3: bejegyzések közötti szűrés, keresés

Kisebb frissítések, újdonságok fejlesztőknek:

 • Új linkek az alapértelmezett Blogrollban
 • 800%-al gyorsabb jQuery 1.1.4
 • Teljes, és szabványos Atom 1.0 támogatás
 • Az importálás memória használatának csökkentése, lehet importálót pluginként futtatni.
 • Frissített JS könyvtárak: TinyMCE 2.1.1.1, Prototype 1.5.1, script.aculo.us 1.7.1 beta2
 • Nem támogatott fájltípusokat is feltölthetnek az Adminisztrátorok, illetve megfelelő pluginnal a támogatott mime-típusok listáját is szerkeszteni lehet.
 • A linkek kategóriái nem hierarchikusak
 • Pár nem használt mező el lett távolítva az adatbázisból
 • Pár funkció is el lett távolítva

Plusz rengeteg bug került kijavításra. A teljes fejlesztési listát itt találod.

A blogmotor telepítése, vagy frissítése a szokásos módon zajlik. A letöltéshez erre tessék! A 2.3-as verzióval kompabilitis pluginek listáját itt találod, a kompabilitis sablonokét pedig itt. Magyar fordítást itt találod!

A fejlesztőknek érdemes átnézni a kódjaikat, ugyanis sok plugin nem működik az új verzióval.

Forrás, és további infók:Olvasd a bejegyzés kommentjeit RSS 2.0 feedel!    Indirekt hivatkozás (trackback)

Add 'Wordpress 2.3' to Del.icio.us Add 'Wordpress 2.3' to digg Add 'Wordpress 2.3' to Technorati Add 'Wordpress 2.3' to Linkter Add 'Wordpress 2.3' to Yahoo My Web Add 'Wordpress 2.3' to CoComment Add 'Wordpress 2.3' to Book.mark.hu Add 'Wordpress 2.3' to Internetmedia Add 'Wordpress 2.3' to Netvibes Add 'Wordpress 2.3' to Blogter AC Add 'Wordpress 2.3' to TwitThis! 


14 komment:
 1. web blog G Zoli

  Én visszaraktam a 2.2.2-t. A kálvária azzal kezdődött, hogy felraktam a 2.3-at és hibaüzenet jelent meg, mint később kiderült egy a sideberban lévő script miatt. Aztán meg hiába ment az oldal, iszonyú lassú volt.
  Bár a theme amit használok (saját) biztosan kompatibilis a 2.3-as verzióval, az oldal lassú és minden 5. oldalnyitásra csak a blank page jelenik meg.
  Egyeztettem a tárhelyszolgáltatóval, állitolag náluk minden rendben (mysql hibára gyanakodtam). Ugyhogy nem tudom hol lehet a hiba… egyenlőre nem frissítek, aztán majd meglátjuk…

 2. web blog Pairg

  Én is akadtam ilyen típusú hibára most is, meg az előző verziókban is, de ezek nálam nem a WP hibái voltak. Legtöbbször PHP error volt a ludas, de volt amikor egy rosszul megírt, vagy nem kompabilitis plugin tett be. A MYSQL errorokat meg mindig kiírja, szóval arra hamar rá lehet jönni.

 3. web blog Gábor

  “2.3-mas” helyett “2.3-as”.

 4. web blog charlie

  Én küldtem be hirt a wp magyar oldalara, de nem jelentettek meg… (irni irhat ott az ember reg. utan bejegyzest, csak nem jeleniti meg a motor)

  tényleg eléggé gáz…

 5. web blog charlie

  ja, és van magyar forditas!
  itt van

  de nem tudom, hogy miért nem rakjak ki a letoltesekhez…

 6. web blog Pairg

  Tényleg, köszi.

 7. web blog Mohikan

  Sziasztok.

  Sajnos nálam előjött az a hiba, mint anno a 2.2-nél (ha jól emlékszem): nem működik a visual editor… így momentán egy pluginnal orvosolom a dolgot, de ez számomra öszvérmegoldás, megszoktam a “gyári” tinyMCE-t…

  Van esetleg valakinek valami ötlete (igen, a felhasználói profiloknál be van kapcsolva a vizuális szerkesztő használata :) )? IE 7 oldalhibát ír ki: Sor 44 Karakter 2 hiba realTinyMCE nincs definiálva

  Előre is kösz, ha valakinek van… :)

  Üdv: Mohikan

 8. web blog MaXX

  Nos, sajnos a magyar wordpress oldal halott, a kommentjeinket nem publikálják június 28 óta. Tényleg csak kezdeti lelkesedésbnek tűnik az egész.
  Nekiláttam a fordításnak, mert nem tudtam, nem találtam meg a 2.3-at máshol magyarul, és kellett nagyon, mert nekem 100%-os ez a verzió. Elég bosszantó egyébként, hogy egy egész napom ráment arra, hogy sorrol sorra igyekeztem a korábbi (2.1.3) fordítással megegyezőt alkotni, és közben kiderül, hogy szeptember vége óta él blog-o-tom oldalán… no comment! Nos, már csak azért is a sajátomat használom.
  Esetleg akinek jobban bejön, annak itt van a

 9. web blog MaXX

  Esetleg akinek jobban bejön, annak itt van a MaXX féle fordítás.

 10. web blog Tom

  Én is csak sajnálkozni tudok amiatt, hogy a kezdeti lendület után így behalt a word-press.hu. Ugyan a v1.5 óta fordítom a wp-t, pont azért nem indítottam el egy ilyen nagyobb oldalt, mert tudtam, hogy nem lesz rá időm. Örülök, ha a fordításokat időben el tudom készíteni. A régi ftp elérésem nem működik, ezért még felrakni sem tudom, az adminunk meg elérhetetlen… :-/
  MaXX: Sajnálom, hogy nem találtad meg korábban az oldalam, de a google a “wordpress magyar fordítás” keresőkifejezésre az első helyen hoz, ennél jobb pozícióba nem tudok kerülni ;-) Anno a wordpress.org lokalizációs adataiban átírtam a saját linkemet a word-press.hu-ra, de ha semmi pozitív változás nem fog történni, akkor újra visszateszem, hogy aki ott keresi, az legalább meglelje.

 11. web blog Mohikan

  Ok, megvan a hiba, kösz a “választ”.
  A magyarítás miatt nem megy a visual editor, ugyanis amikor a magyarítást kikapcsolom (config.php) akkor tökéletesen működik.

  Még egyszer kösz :)

 12. web blog kobak

  Ide is leírom: engem anno bevettek a csapatba, de az egész teljesen szétesett, mert nincs senki, aki kezelje. A “tulaj”, eltűnt, s senki nem meri/akarja más házában átvenni az irányítást. Sajnos így elég halott az oldal. :-(

 13. web blog MaXX

  Tom: ok, igazad van, hidd el nem ma kezdtem a billentyűkoptatást, mégsem jött be anno a Gugglin egy korrekt magyar fordítás sem a friss verziókról. Mentségemre annyit tudok felhozni: azt várná az ember, hogy a Wordpress magyar oldalának foglalkoznia kellene ezzel… de nem.

  Most már ugyebár a 2.3.2 WP-nél tartunk, és továbbra is fordítani fogom magamnak, hiszen értelemszerűen nagyon sok minden jobban tetszik a saját fordításomban.
  Nem szeretem pl. az _admin_ feliratot, mert az _admin link_ és az Akismetnél is _Érvényes kulcs_ a helyes fordítás sztem… de ez csak szőrszálhasogatás a részemről, és ezt csak én használom a jelek szerint.

  Mindenesetre nem kívánom magyarításokat összekuszálni, így több wp fordítást már nem osztok meg a nagyérdeművel…

 14. web blog ZetaAroro

  Come us now to obtain more information and facts regarding to [url=http://www.mega-power.pl]odzywki[/url]

Írj egy kommentet!

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Moderálási elvek »